Tavla Nasıl Oynanır?

Tavla, iki kişinin karşılıklı olarak bir tahta üzerinde pullar ile oynadığı bir oyundur. Tavla tahtası oyuncuların kendi sahaları ve rakip sahalar olmak üzere 4 bölümden oluşur. Tahtada pulların hareketini kolaylaştıran 24 adet üçgen vardır. Her oyuncunun kendi renginde 15 pulu mevcuttur. Pullar, oyun başlangıcında her kullanıcının 24. hanesinde 2, 13. hanesinde 5, 8. hanesinde 3 ve 6. hanesinde ise 5 tane olacak şekilde dizilir.

Oyunun Amacı Nedir?

Oyunun amacı tüm pullarınızı kendi kalenize getirip ardından pullarınızı toplamaktır. Tüm pullarını ilk önce toplayan oyuncu oyunu kazanmış olacaktır.

Pulların Hareket Ettirilmesi

Oyunun başlangıcında her oyuncu tek bir zar atar. Yüksek zar atan oyuncu oyuna birinci olarak başlamaya hak kazanır. Zarın aynı rakam atılması halinde, farklı rakam gelene kadar tekrar atılır. Yüksek zar atan oyuncu, atılan iki zarda gelen rakamlara göre hamlesini yaparak pullarını ilerletir. İlk elin sonunda oyuncular çift zar atarak gelen rakama göre pullarını hareket ettirecektir.

Oyuncular attıkları zarda gelen rakama göre pullarını ilerletirler. Zarlarda gelen rakamlar oyuncunun pullarını kaç hane ilerletebileceğini belirler. Pullar her zaman ileri, daha küçük numaralı bir haneye doğru ilerletilir.

Pul İlerletme Kuralları

Pullar ileri doğru açık bir haneye hareket ettirilebilir. Pul geriye doğru hareket ettirilemez.

Her iki zardaki rakamlar ayrı oynatılır. Ancak atılan iki zara göre aynı pul ilerletilebilir. Örneğin; 5 ve 3 atıldığında oyuncu yalnızca tek pulu ile önce 3 hane sonra da 5 hane ilerleyebilir. Buna karşı oyuncu dilerse farklı pullar ilerleterek tek pulu ile 5 hane, farklı bir pulu ile de 3 hane ilerleyebilir.

Bir oyuncunun attığı zarın aynı iki rakam yani `çift ` gelmesi halinde atılan rakam 4 kere oynanır. Örneğin 6 ile 6 atmış bir oyuncu 4 kere 6 hane oynama hakkına sahiptir.

Oyuncu attığı zarı çift attıysa dört zarı da oynamak zorundadır. Eğer oynanabilecek açık alan yok ise oynayabildiği kadar hamleyi tamamlaması gerekmektedir. Eğer zarlardan yalnızca birini oynatabiliyor ise büyük olanı oynatmak zorundadır. Eğer oyuncu hiç bir zarını oynayamıyor ise sırasını kaybeder.

Rakibin Taşını Kırma ve Oyuna Girme

Tek başına bir hanede pul var ise `açık’ olarak adlandırılır. Rakip oyuncunun açık bulunan haneye gelmesi ile pul kırılmış olacaktır. Tavla tahtasının orta kısmı köprü olarak adlandırılır ve kırılan pul oraya konulur.

Oyuncunun, kırılan pulu tekrar rakip takımın sahasından oyuna sokması gerekmektedir. Pulun tekrar oyuna sokulabilmesi için zar atılır ve gelen rakamlardan birine karşılık gelen boş haneye giriş yapılır. örneğin; 4 ile 6 atmış bir oyuncu kırık olan taşını, rakip sahada açık olan 4 veya 6 hanesinden birine yerleştirebilir. Eğer açık bir hane yok veya açık olan haneye giriş yapılabilecek zar atılamadı ise oyuncu sırasını kaybedecektir. Ayrıca birden fazla kırık pulu bulunan oyuncu, kırık pullarının tamamını oyuna sokacak sayıda zar atamazsa, mümkün olan pul sokulur ve diğer pul veya pullar için bir sonraki sıranın gelmesi beklenerek zar atmaya devam edilir.

Son kırık pul oyuna sokulduktan sonra, zarda gelen diğer rakam oynanmak zorundadır.

Pulların Toplanması

Oyuncu sahip olduğu 15 pulu da sahasına getirdikten sonra `toplama’ işlemine başlar. Oyuncu attığı zarda gelen rakamın hanesinde pul var ise o pulu alacaktır. örneğin 6 atan bir oyuncu, 6 hanesinde pul var ise o hanedeki pulu alacaktır. Ancak atılan zarın hanesinde pul yok ise, oyuncu daha yüksek haneden düşük haneye doğru, attığı rakam kadar pulunu ilerleterek oynamalıdır. Eğer daha yüksek hanede pul yok ise, pulun bulunduğu en yüksek haneden pul alınır. Oyuncu attığı zar ile toplamak veya ilerlemek isteyebilir. Bu durumda toplama zorunluluğu yoktur. Toplama sırasında oyuncunun pulu kırılır ise, toplamaya devam edebilmesi için pulu yeniden rakip sahadan kendi sahasına getirmesi gerekir. Tüm pullarını rakibinden önce toplamış olan oyuncu, oyunun kazananı olacaktır.

Mars ve Katmerli Mars

Oyunun sonunda kaybeden taraf en az bir pul toplamış ise kazanan taraf 1 puan kazanır. Eğer kaybeden oyuncu oyunu hiç pul toplamadan kaybeder ise kazanan oyuncu 2 puan kazanır. Bu duruma ise `Mars’ denir. Yine kaybeden oyuncu henüz hiç pul toplayamamış ve köprüde kırık bir pulu veya rakip sahadan çıkarılmamış bir pulu bulunuyor ise bu duruma da `Katmerli Mars’ adı verilir. Katmerli Mars ile kazanan oyuncu 3 puan alır.

Oyun Süresi ve Ek Süre Hakkı

Tavlada her oyuncunun hamle yapması için belirlenen bir süre vardır. Bu süre seçilen oyuna göre farklılık gösterebilir. Oyuncular lobide mevcut oyun sürelerini görerek diledikleri bir oyuna giriş yapabilirler.

Her oyun sırasında oyuncuların, toplam 3 adet ek süre hakkı vardır. Her ek süre hakkı 60 saniyedir. Eğer bir oyuncu, oyunun belirlenen süresi içinde hamle yapmazsa sistem otomatik olarak ek süre hakkını devreye sokar. Bu süre içerisinde de hamlesini gerçekleştirmeyen oyuncu, oyunu kaybetmiş olur. Tüm oyun boyunca her 3 ek süre hakkını da kullanan oyuncu yine oyunu kaybeder.